Onderwijsbevoegdheid

Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB) onderwijsbevoegdheid
Woensdag 7 juni 2017 ontving ik mijn onderwijsbevoegdheid

Als nieuwe HBO docent dien je binnen 2 jaar je onderwijsbevoegdheid te halen. Na mijn aanstelling bij Saxion als docent-onderzoeker fysiotherapie in augustus 2016 schreef ik mij derhalve direct in voor de desbetreffende scholing. In februari 2017 kon ik hier al mee starten, en ontving ik gistermiddag mijn eindbeoordeling (een ‘goed’) en het certificaat ter afronding.

Dit certificaat draagt de naam Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), maar omvat ook de Basiskwalificatie Examinering (BKE) en Didactiek in de Digitale Leeromgeving (DDL) die ook als losse onderdelen te volgen zijn. Wat simpel uitgelegd gaan deze onderdelen respectievelijk over effectief lesgeven, toetsen en gebruik van online tools binnen het onderwijs.

Ik vond de cursus, die ik volgde met 11 andere Saxion collega’s van verschillende academies en opleidingen, erg leerzaam. Er hing een goede sfeer waardoor open en eerlijke discussies mogelijk waren, wat ook zeker te prijzen is aan cursusleider Christian Mensink die dit uitstekend faciliteerde.

De eerste maanden na mijn aanstelling bij Saxion waren erg druk omdat ik zowel nog moest wennen aan de nieuwe werkomgeving (regelgeving, waar vind je wat, etc.) als aan de inhoud van het onderwijs dat ik voor het eerst gaf als aan het feit dat ik een nieuw beroep uitoefende. Toen ik in februari begon met de scholing was ik nog vooral bezig met het ontdekken van de organisatie, inhoud van het onderwijs en het werken aan mijn werk-privé balans (mede vanwege de dagelijkse 5+ uur reistijd). Ik was toen dus nog relatief weinig bewust bezig met didactiek, wat inmiddels naar aanleiding van de in de scholing aangereikte handvatten zeker veranderd is.

Nadat ik vorig zomer cum laude afstudeerde als klinisch gezondheidswetenschapper dacht ik toen in rustiger vaarwater terecht te komen, maar door de baanwissel was het afgelopen jaar toch ook best hectisch. Dat ik daar nu met een jaar onderwijservaring en m’n onderwijsbevoegdheid in de zak op terug kan kijken geeft me wel een voldaan gevoel. Nog één lesweek en vier weken met hoofdzakelijk toetsing en nakijkwerk en dan staat een ander fijn onderdeel van het docentschap voor de deur; zes weken zomervakantie, een heerlijk vooruitzicht.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *