Focusgroep en opening Fysio Future Lab

Fysio Future Lab
Prof. Dr. Cindy Veenhof presenteert het Fysio Future Lab

Soms heb je van die dagen dat je je dagelijkse taken even achter je mag laten en je even met iets heel anders bezig kan zijn, wat nieuwe energie kan geven. Vandaag was zo’n dag. Ik was door door Joep Janssen, junior onderzoeker bij het Lectoraat Innovatie van Beweegzorg van de Hogeschool Utrecht (HU), uitgenodigd voor een focusgroep met eHealth experts. Nadien vond de opening van het Fysio Future Lab plaats, eveneens in het Beatrixgebouw bij de Jaarbeurs Utrecht.

De focusgroep vond plaats met 6 experts met verschillende achtergronden, waaronder onderzoekers, innovatoren en fysiotherapeuten. De Nominal Group Technique werd toegepast om samen te komen tot een set materiële (bijv. financiële middelen, toegang tot internet, evt. hulpmiddelen etc.) en persoonlijke voorwaarden (bijv. voldoende taalbeheersing, afwezigheid van comorbiditeit, etc.) m.b.t. welke patiënten in staat zijn om een online oefenprogramma te kunnen gebruiken. Na de introductie van Joep werd ons gevraagd voor onszelf zo veel mogelijk van deze voorwaarden uit te schrijven. Deze werden vervolgens gedeeld en door de groep geconcretiseerd of samengevoegd waar nodig. Uiteindelijk scoorden we de top-5 die we het meest belangrijk vonden, wat uiteindelijk zou leiden tot een goede indicatie wat de belangrijkste voorwaardelijkheden zijn. Door het enthousiasme van de aanwezigen liepen we iets uit en was hier helaas geen tijd meer voor. Net als ik benieuwd naar de resultaten? Houd dan vooral Joep Janssen en het Lectoraat Innovatie van Beweegzorg in de gaten.

Richard van Hooijdonk
Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk presenteert zijn visie op de zorg van morgen

Na goed verzorgd te zijn met een broodje en drankje en bijgepraat te hebben enkele bekenden werd dus het Fysio Future Lab feestelijk geopend. De opening vond plaats met behulp van drie inspirerende sprekers, waarvan trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk de aftrap verzorgde. Richard bood ons enkele recente ontwikkelingen die in groot tempo impact hebben op onze leefomgeving en legde daarmee de link naar de zorg. Zo implanteerde hij zelf een chip in zijn arm waarmee hij z’n deur kan openen en z’n auto kan starten en beschouwde hij ondermeer hoe technologie zoals robotica, sensor- en nanotechnologie de zorg de komende jaren gaat beïnvloeden. Ook werd voormalig fotografie gigant Kodak aangehaald als voorbeeld van hoe je als bedrijf of zelfs beroepsgroep de slag kunt missen als je niet durft mee te gaan in nieuwe ontwikkelingen. Hij eindigde zijn enthousiaste presentatie met de vraag of wij zwarte (niet willen veranderen), bruine (liever niet maar als de omgeving ook mee gaat wel willen veranderen) of witte (innovatoren die voorop lopen) beren waren. Een toespraak die goed aan kwam bij het selecte groepje aanwezige fysiotherapeuten, die zich letterlijk als ‘koplopers’ hadden aangeboden om deel te nemen aan het Fysio Future Lab.

Willem-Jan Renger
Willem-Jan Renger weet nieuwe technologie aan oude Romeinen te linken

Vervolgens nam Willem-Jan Renger, hoofd van innovatiestudio HKU, het stokje over. Hij legde op unieke wijze de link tussen de nieuwe technologische ontwikkelingen en de oude Romeinen. Marcus Vitruvius Pollo, een Romeins militair, architect en ingenieur (±85-20 v.Chr.), werd aangehaald vanwege zijn drie basisprincipes voor goede architectuur: firmitas (stevigheid), utilitas (gebruiksvriendelijkheid) en venustas (schoonheid). Willem-Jan legde uit dat deze principes ook op gaan voor het ontwerpen van nieuwe (eHealth) technologieën, en hij in zijn werk als designer hoopt de gebruiker vooral te vinden door hem/haar een prettige ervaring aan te kunnen bieden. Door juist deze elementen goed te combineren en sterk de relatie naar de toepassing van de nieuwe technologie door de gebruiker maakt hij een mooie brug naar het Fysio Future Lab.

Cindy Veenhof
Cindy Veenhof legt uit hoe vraagarticulatie, innovatie, implementatie & adaptatie en business modelling samen komen binnen het Fysio Future Lab

Na deze mooie voorzet ging Cindy Veenhof, hoogleraar Fysiotherapiewetenschap (UU) en lector Innovatie van Beweegzorg (HU), verder met de introductie van het Fysio Future Lab. Dit ‘laboratorium’ bestaat de facto uit een netwerk van 25 fysiotherapeuten uit met name de regio Utrecht die zich hebben aangemeld als ‘koplopers’ en open staan om nieuwe technologieën uit te proberen binnen de fysiotherapeutische zorg. Deze fysiotherapeuten dragen via het Fysio Future Lab bij aan de vraagarticulatie t.o.v. innovatoren en onderzoekers. Tegelijkertijd worden ze in contact gebracht met nieuwe technologieën zodat innovatoren, onderzoekers en het onderwijs kunnen leren wat wel en wat niet werkt in de praktijk. Wat mij betreft een prachtige combinatie die vermoedelijk veel nieuwe inzichten zal verschaffen en bij zal dragen aan de transitie van ons vakgebied.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *