Publicatie Obesity: Ga je meer bewegen door een activity tracker?

De titel en abstract van de originele publicatie
De titel en abstract van de originele publicatie

Op woensdag 28 september was het zo ver; onze systematische review en meta-analyse over het effect van activity tracker gebruik op lichaamsbeweging bij volwassenen met overgewicht of obesitas verscheen online! Het artikel werd gepubliceerd in Obesity, een vooraanstaand internationaal tijdschrift op het gebied van obesitas. Voor mij persoonlijk de eerste publicatie in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. Erg leuk om je naam voor het eerst terug te zien in een referentie op Pubmed, de bekende database voor medisch-wetenschappelijke artikelen.

De aanleiding voor de review was een opdracht voor het vak ‘systematisch literatuuronderzoek’ bij de opleiding Klinische Gezondheidswetenschappen in februari t/m april 2015, waarbij ik begeleid werd door Marco van Brussel. Vooraf had ik al besloten de review te willen schrijven over activity tracker gebruik omdat het onderwerp me erg aan sprak. Omdat ik de intentie had er wat moois van te maken en het indien mogelijk te publiceren nam ik vooraf contact op met Miriam van Ittersum. Miriam was vroeger mijn studieloopbaanbegeleider bij de opleiding fysiotherapie aan de Hanzehogeschool Groningen, maar ze werkt tegenwoordig ook bij het Quantified Self Institute (QSI). Het QSI is een instituut dat zich bezighoudt met ‘de zelfmetende mens’ en was voor mij daarom de ideale instelling om mee samen te werken binnen dit onderwerp. Via Miriam kwam ik zo ook in contact met Thea Kooiman en Martijn de Groot die mij uiteindelijk ook zouden begeleiden.

Het onderwijsproduct werd uiteindelijk beoordeeld met een 9.3 en zou de Talma Eykman Award 2016 winnen binnen de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht. Toch bleef het een product dat in een soort snelkookpan in 10 weken geschreven was. Hierdoor waren er toch nog de nodige stappen te zetten om het artikel publicabel te maken. Op 1 juli 2015 registreerden we de review in PROSPERO, een register waarin onderzoekers kunnen aangeven binnen welk onderwerp ze een dergelijk literatuuronderzoek aan het uitvoeren zijn om eventueel dubbel werk te voorkomen. We voerden de zoekopdracht opnieuw uit om eventueel pas gepubliceerde artikelen toch mee te kunnen nemen en dit keer zouden zowel Thea als ik de 1645 gevonden referenties screenen op bruikbare artikelen. Het aangevulde en aangescherpte artikel werd zo verbeterd en was december 2015 klaar om in te dienen.

We wilden het artikel indienen bij Obesity, maar die plaatsen normaliter alleen reviews op hun eigen verzoek. We wilden het toch proberen en stuurden onze samenvatting op, waarop positief gereageerd werd met de opmerking dat we ons volledige artikel konden indienen. Na wederom een positieve reactie maar met een verzoek om ‘major revisions’ (grote aanpassingen) werd ons artikel uiteindelijk in juni geaccepteerd en kwam dus 28 september beschikbaar. Obesity heeft er voor gekozen de full-text gratis beschikbaar te maken, waardoor het artikel door iedereen te lezen is. Het artikel spreekt blijkbaar aan, volgens de Altimetric Attention Score valt het artikel op dit moment onder de 7% meest op sociale media gedeelde wetenschappelijke artikelen dat hun software heeft bijgehouden.

smarthealth

Het artikel was ook aanleiding voor een andere persoonlijke primeur; ik werd voor het eerst ge├»nterviewd over eigen werk. SmartHealth schreef er een mooi artikel over, wat ook werd opgemerkt door Scientia Fundus, de studie- en alumnivereniging van de opleiding waar ik afgelopen zomer cum laude ben afgestudeerd en de review aanvankelijk voor schreef.

Waar deze review verder toe gaat leiden zal de toekomst uitwijzen. Voor mij persoonlijk was dit in ieder geval de eerste echte stap in de wetenschap, waarvan er hopelijk nog vele zullen volgen. Het vraagstuk hoe dit soort technologie kan bijdragen aan het in beweging krijgen van mensen vind ik in ieder geval ontzettend interessant, ik hoop daar in de toekomst meer onderzoek in te kunnen doen.

Update 20 juni 2017: Ik kreeg vandaag een e-mail dat onze review het 15e meest gedownloade artikel van Obesity in 2016 was met 2.234 downloads. Best bijzonder als je meerekent dat het artikel pas eind september geplaatst was en al die downloads dus in het laatste kwartaal plaatsvonden. Dat het artikel goed bekeken werd bleek eerder ook al uit de score (47) op Altmetric, waarbij het artikel zich in het 97e percentiel van alle bijna 8 miljoen artikelen bevindt die Altmetric volgt wat betreft hoe vaak het artikel gedeeld werd op sociale media. Erg leuk dat het artikel blijkbaar goed bekeken wordt en al onze inzet dus daadwerkelijk een impact maakt binnen de wetenschap!

4 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *