Talma Eykman Award 2016

Talma-Eykman-Award-2016
Talma Eykman Award 2016

Dinsdag 21 juni 2016 ontving ik de Talma Eykman Award 2016. Dit is een prijs binnen de faculteit geneeskunde (geneeskunde, biomedische wetenschappen, klinische gezondheidswetenschappen) van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht voor de beste afstudeerscriptie of onderzoeksverslag. Ik won de prijs voor een literatuuronderzoek dat ik vorig jaar schreef voor mijn master klinische gezondheidswetenschappen.

De review en meta-analyse ging over het effect van activity trackers op fysieke activiteit bij volwassenen met overgewicht of obesitas. Uit het stuk blijkt dat er veel aanwijzingen zijn dat er een effect is. Echter, de grootte van het effect is nog onbekend. Het onderwijsproduct werd vorig jaar beoordeeld met een 9.3, waardoor hij in aanmerking kwam voor de deelname aan de prijs.

Na de onderwijsperiode ben ik het onderzoek verder gaan ontwikkelen met mijn docent Marco van Brussel en daarnaast Thea Kooiman, Miriam van Ittersum en Martijn de Groot van het Quantified Self Institute in Groningen. We hebben 1 juli 2015 het onderzoeksprotocol geregistreerd in PROSPERO. Dit is een register waarin onderzoekers kunnen aangeven dat ze met een systematic review bezig zijn om dubbel werk te voorkomen.

Eind 2015 hebben we eerst de samenvatting van ons stuk naar Obesity gestuurd. Dit was nodig omdat dit gerenommeerde tijdschrift normaliter alleen reviews op hun verzoek publiceert. Na hun positieve reactie stuurden we januari 2016 ons stuk in. Hierop kwam wederom een positieve reactie van de editor en twee reviewers, maar wel het verzoek tot ‘major revisions’, ofwel grote aanpassingen. Op 12 juni kwam de bevestiging dat ze ons stuk sterk verbeterd vonden en het graag wilden accepteren mits we nog enkele ‘minor revisions’ (3 grammaticale aanpassingen en 1 extra opmerking bij een zin) zouden doorvoeren. Inmiddels zijn deze verwerkt en zijn we in afwachting van de definitieve plaatsing.

Wederom fantastisch nieuws, dat toevallig twee dagen voor het nieuws over de Talma Eykman Award kwam. Een heerlijke week dus! Ben je benieuwd naar de review? Zodra hij definitief geplaatst is zal ik hier een Nederlandstalige samenvatting plaatsen.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *