Hoe Apple kansen biedt aan medisch onderzoek

De iPhone speelt een steeds belangrijkere rol in zowel de zorg als onderzoek
De iPhone speelt een steeds belangrijkere rol in zowel de zorg als onderzoek

Mijn vorige blogbericht ging over hoe zelfmetingen van één persoon kunnen leiden tot nieuwe (wetenschappelijke) inzichten. Dit blogbericht gaat over min of meer het tegenovergestelde; hoe zelfmetingen van heel veel personen kunnen bijdragen aan de wetenschap. En dan met name welke rol Apple daarin wil spelen.

In april 2015 introduceerde het ResearchKit, een softwarepakket dat het medisch-wetenschappelijk onderzoek een platform gaf om in potentie in contact te komen met de miljoenen iPhone en iPad gebruikers wereldwijd en data uit te wisselen. Het volgende filmpje werd in 2015 door Apple gebruikt om dit toch wel baanbrekende idee toe te lichten.

Vanavond voegde Apple daar nog iets aan toe met de introductie van CareKit, een softwarepakket dat vergelijkbaar is aan ResearchKit en er mee communiceert maar meer nadruk legt op het bieden van zorg. Ik vermoed dat de achterliggende gedachte van Apple is dat hun gebruikers eerder geneigd zijn een app te gebruiken en gegevens te delen als het hen zelf iets oplevert (namelijk zorg) dan een app die ‘de gemeenschap’ iets oplevert (namelijk kennis), maar dat is speculatie van mijn kant.

Het is dan ook interessant om te zien hoe Apple bij vanavond bij de introductie van CareKit het volgende filmpje gebruikte om deze nieuwe ontwikkeling toe te lichten. Opvallend genoeg wordt CareKit zelf überhaupt niet genoemd, maar wordt ResearchKit gepresenteerd op basis van een aantal aan CareKit gerelateerde apps.

Is dit dus oude wijn in nieuwe zakken? Dat zal blijken na de lancering in april, maar dat Apple hun ResearchKit een boost probeert te geven met een nieuw sausje lijkt duidelijk.

Helaas zijn er tot op heden (nog) geen Nederlandse ResearchKit apps gevormd, maar die zullen er ongetwijfeld op enig moment komen. ResearchKit en CareKit zijn beide open source, wat inhoudt dat iedere softwareontwikkelaar ze kan gebruiken. Het wordt interessant om te zien hoe andere grote technologie bedrijven zoals Google hier eventueel bij aan gaan sluiten; als beide besluiten geen hek om hun eigen tuintje te bouwen maar hun krachten te bundelen voor het gemeenschappelijke belang dan wordt het pas echt interessant.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *